Et vandreforedrag - Beredskap, selvforsyning og permakultur
Hvordan kan vi som nasjon få en større selvforsyningsgrad?
Kom til vakre Bøensætre, en av Norges best bevarte kulturlandskap, en husmannsplass i de dype skoger i Aremark. Bli med på en reise hvor Hedda Kortnes deler av sine tips, råd og erfaringer.
På den idylliske plassen klarer hun og mannen Egil å balansere gården etter en blanding av gammel husmannskunnskap og nytenkende permakultur prinsipper. Det å leve og bruke de fire årstidene med "ureist" mat og å være mest mulig selvberget er noe de begge brenner for. Igjennom dyrehold, fisk fra setertjernet og to forskjellige kjøkkenhager.
Tema og agenda for kvelden: «Beredskap, selvforsyning og permakultur», et vandreforedrag om oppbevaring av frukt, bær, urter og grønnsaker vi har dyrket og høstet - eller kjøpt:
Omvisning på Bøensætre hvor vi ser på dyrehold og de to forskjellige hagene som er bygget opp. Permakulturhagen med sine ca. 200 spiselige vekster og matskogen med frukt, bær og nøtter
Oppbevaring og lager muligheter
Kvelden avlutes inne med smaksprøver av gårdens avkasting
Adresse for kvelden: Bøensæterveien 380, 1798 Aremark
Pris: kr 650,-
Oppfordrer alle til samkjøring. Parker ved anvist P-plass, de siste 400 meterne nyter du til fots. Det er da du får den riktige stemningen av å komme til Bøensætre. Da kommer du inn i det fantastiske kulturlandskapet med slåtteenger, rydningsrøyser og beitende dyr. I tillegg får du naturens lyder og lukter. Noe av kvelden vil vi være ute, klær etter vær! Lurt å ta med en hodelykt for hjemveien. Vi minner om bomavgift ved avkjørsel fra riksvei 21, kr 50,- pr bil. Vipps
Om Hedda:
I 2015 kjøpte Hedda og mannen Egil Bøensætre. Etter tjue år som bonde og gartner på en industri gård i Lier, sitter hun på en stor kunnskap om matkretsløpet og hva som egentlig finnes i den maten vi får kjøpt i butikken. På familie gården i Lier var det stor produksjon i drivhus og friland av blomster og grønnsaker med leveringsavtaler inn til de store aktørene i Norge som Bama, Rema 1000, Mester Grønn og Plantasjen. Fra industri landbruk til husmannslivet med mest mulig selvberging fra gården og aktivt bruk av ville vekster, er hennes brede erfaring stor. Hun er opptatt av gamle mattradisjoner og å høste av det naturen gir oss. Hedda tok sin internasjonale diplomoppgave i permakultur som hun forsvarte i 2022. Jobber både som lærer og kursholder på Fagskolen og Raulandsakademiet samt tar på seg konsultasjons oppdrag innen permakultur og dens prinsipper. Hennes siste prosjekt er nettsamfunnet Permakulturfolk.no en undervisningskanal med egen podkast.
Hedda har en stor lidenskap for det helhetlige og harmoni mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom riktig mat, positiv tankegang, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og vel vær. Alt henger sammen!
Kveldens kurs og foredrag er et samarbeid med Haldenkanalen Permakulturlag, Økologisk Norge og Økouka Østfold 2025
Velkommen
ØKOUKA er en feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon. Uka vil vise frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge, og knytte det til folks hverdag. For mer informasjon: https://www.okouka.no/